Slaapapneu, wat is dat?

Blog Slaapapneu, wat is dat?

Slaapapneu je hebt er vast wel eens van gehoord, maar heb je enig idee wat het wil zeggen? In Nederland hebben veel mensen er last van en daarom is het goed om het te herkennen. We leggen je uit wat het is maar ook wat je er aan kunt doen. Daarom is het advies ook om dit op je gemak door te nemen dan kun je zelf nagaan of jij het hebt en of je er wat mee moet doen.

Slaapapneu, wat betekent het?

Als je lijdt aan slaapapneu, dan stopt je ademhaling enkele tellen tijdens het slapen. Jouw ademhaling wordt verstoord tijdens je slaap. Op het moment zelf zul je dat niet ervaren, wellicht je bedpartner wel. En voor hem of haar is dat angstaanjagend, zeker als de diagnose slaapapneu nog niet is gesteld. De ademstops kunnen meer dan één keer per nacht voorkomen. Zelf kun je in de ochtend minder uitgerust wakker worden en/of overdag minder geconcentreerd zijn, omdat je na een ademstop ontwaakt al dan niet bewust. Het is belangrijk slaapapneu aan te pakken. Wordt dit probleem niet aangepakt dan kunnen de gevolgen voor je gezondheid groot zijn. 

Slaapapneu, consulteer de huisarts

De eerste stap bij slaapapneu is een consult bij je huisarts. Soms is een verwijzing nodig, maar niet altijd. Deze zal de oorzaak proberen te achterhalen om de klacht effectief aan te pakken. Er kan sprake zijn van overgewicht, ook teveel alcohol drinken en roken kunnen de oorzaak zijn. Er zijn oplossingen voorhanden, bijvoorbeeld een bitje in je mond, afvallen bij overgewicht, maar ook nachtelijke beademing kan noodzakelijk zijn afhankelijk van de ernst van de situatie. Wil je eerst zelf onderzoeken of apneu bij je voorkomt? Online kun je een lijst invullen, een test waarmee duidelijk wordt wat het slaapprobleem is. In sommige gevallen kan een slaapkliniek nodig zijn, om de ernst van het probleem te onderzoeken.    

Recente berichten